Voiko työtön saada lainaa?

Joissain tapauksissa kyllä, mutta se voi olla haastavaa.

Kuvittele itsesi hetkeksi lainaajan asemaan. Kenelle olisit valmis lainaamaan rahojasi? Kriteereinä olisi todennäköisesti ainakin lainanhakijan luotettavuus ja maksukyky, jotta saat omasi tulevaisuudessa takaisin.

Säännölliset tulot (esimerkiksi palkkatulot) parantavat maksukykyä, mikä tietysti lisää luottoa lainanhakijan maksukyvykkyydestä. Näin pankit ja rahalaitoksetkin ajattelevat. Mutta työttömän peli ei silti ole täysin pelattu.

työtön-tyttö-kaupunki

Työttömälle lainaa – voiko se onnistua?

Lainan myöntäminen työttömälle riippuu lainantarjoajasta. Voit kuitenkin parantaa mahdollisuuksiasi seuraavin keinoin:

  • Todista varallisuutesi. Muut tulot (esimerkiksi ansiosidonnaiset työttömyystuet) tai säästöt kannattaa tuoda esille lainahakemuksessa kompensoimaan työpaikan puuttumista.
  • Saatko eläkettä? Eläke lasketaan usein säännöllisiksi tuloiksi, jolloin lainan saaminen ei useinkaan ole este.
  • Harkitse takaajien tai vakuuksien käyttöä, jos mahdollista.
  • Pohdi yhteishakijan käyttämistä. Yhteinen laina esimerkiksi työssäkäyvän puolison kanssa laskee lainantarjoajan kynnystä.
  • Tarkista lainatyyppi. Työttömän voi olla hankala saada asuntolainaa, mutta esimerkiksi pienemmät kulutusluotot voivat olla helpommin saatavissa.
  • Tingi lainasummasta. Joskus pienempi lainasumma saattaa helpottaa lainansaantia.

Luottokortti työttömälle – onnistuu!

Eikö lainaa silti myönnetty? Työtön voi saada arkeensa rahallista joustavuutta luottokortin avulla. Tällöin sen käyttämisessä on kuitenkin noudatettava huolellisuutta, ettei vaan joudu taloudellisiin vaikeuksiin.

Jos olet hankkinut luottokorttisi jo töissä ollessasi, olet hyvissä asemissa. Jos kuitenkin luottokortti olisi hankittava nyt kun työtä ei ole, joudut valitettavasti varautumaan vastoinkäymisiin tässäkin tapauksissa. Luottokortin yleisin vaatimus ovat nimittäen jälleen kerran säännölliset tulot.

MUTTA: Valoa tunnelin päähän tuo esimerkiksi Aktia Gold Credit Card. Kyseisistä luottokorttia varten hakijalta ei vaadita säännöllisiä tuloja, vaan täysi-ikäisyyttä, suomalaista henkilötunnusta sekä vakituista osoitetta Suomessa.

Muokkaa ilmoitusten tilausta